NAAR START CONTACT ACTIVITEITEN GESCHIEDENIS FOTO'S LINKS AANKONDIGINGEN ARCHIEF

Causerie met de heer Hugo Bollen over het FIETSROUTENETWERK

Dinsdag 27 september 2016 om 20.00 uur in Hotellerie De Sjeiven Dörpel te Aldeneik
 

  

 

 

 

 

 

 

 

 


 ©roger maes_maaseikFietsknooppunten netwerken bestaan inmiddels in de meeste provincies van Nederland en België. Het leuke en handige van het netwerk is dat iedereen zelf kan bepalen waar hij gaat fietsen en hoe lang de fietsroute moet worden. Door het gebruik van een fietsknooppunten fietskaart kan de fietsroute gemakkelijk worden ingekort of worden omgeleid door het volgen van alternatieve fietsknooppunten. De fietsknooppunten zijn zorgvuldig gekozen en, voor zover mogelijk, langs autoluwe wegen aangebracht.

 


Er zijn weinig mensen die, zoals Hugo Bollen, hun leven lang een kinderlijke frisheid, bescheidenheid, nieuwsgierigheid en verwondering behouden...
Toch gaat Hugo Bollen uit As - directeur Regionaal Landschap Kempen van 1990 tot 1997 - als Commandeur in de Leopolorde door het leven en
werd hij in 2013 te Amsterdam onderscheiden met de Paul Mijksenaar Award. Hugo Bollen staat aan de wieg van het het grote fietsroutenetwerk door Limburg.         

                                                                                                                                        ©roger maes_maaseik

Nadat de steenkoolmijnen in Belgisch Limburg snel achter elkaar werden gesloten, kwam mijningenieur Hugo Bollen met het idee om in het groenste deel van Limburg, de oostelijke mijnregio, een hoogwaardig fiets- en wandelwegennetwerk te realiseren. Na de goedkeuring van het projectplan werd begonnen met de aanleg van tientallen kilometers rustig gelegen, autovrije fietswegen die mede werden gefinancierd met de gelden die overbleven na de versnelde mijnsluitingen. Om de fietser volop te laten genieten van de mogelijkheden van het fietsroutenetwerk ontwierp Hugo Bollen een gebruiksvriendelijke bewegwijzering aan de hand van zogenaamde knooppunten die samen het knooppuntensysteem vormden.

In 1995 werd door het Regionaal Landschap Kempen en Maasland het eerste fietsroutenetwerk geopend in het noordoosten van Limburg. De aanleg van het netwerk voldeed aan de gestelde economische verwachtingen en resulteerde in jaarlijks meer dan 700 000 fietsers in het Regionaal Landschap Kempen en Maasland.

Vanaf de opening van het fietsknooppuntennetwerk in de Limburgse Kempen en Maasland toonden ook aangrenzende provincies interesse. Al snel verschenen ook in Nederlands Limburg, de Antwerpse Kempen, de provincie Luik en zelfs in het Duitse grensgebied fietsknooppuntennetwerken die aansloten op het Limburgse netwerk. Na ruim twintig jaar heeft het idee van een fietsroutenetwerk zijn bestaansrecht meer dan bewezen. In de gehele Benelux en zelfs in de rest van Europa liggen diverse plannen op de tekentafel of is de ontwikkeling van een fietsknooppuntennetwerk reeds in uitvoering.

Voor de meeste fietsknooppunten netwerken zijn verschillende fietsknooppunten fietskaarten uitgebracht. Aanbieders ANWB en Falk hebben voor elke provincie in Nederland een uitgave van fietsknooppunten fietskaarten. Daarnaast zijn er per provincie uitgaves beschikbaar welke worden uitgegeven door regionale samenwerkingsverbanden. Voor België zijn er alleen uitgaves beschikbaar die worden uitgegeven door een provincie of door regionale samenwerkingsverbanden. Voor een volledig overzicht van alle beschikbare fietsknooppunten fietskaarten voor Nederland en België klikt u hier (bron: http://www.fietsknooppunten.eu/).


Dinsdag 27 september 2016 om 20.00 uur.
Locatie: Hotellerie 'De Sjeiven Dörpel', Leeuwerikstraat 74, Maaseik.
Prijs: leden betalen € 2 niet-leden € 4.

     

NAAR START