NAAR START CONTACT ACTIVITEITEN GESCHIEDENIS FOTO'S LINKS AANKONDIGINGEN ARCHIEF

Kruisigingstaferelen geschilderd door de Van Eycks

Voordracht door Jos Henckens op donderdag 6 oktober 2016 - De Beurs Maaseik

 


Jan Van Eyck (?). Kruisdood

Turijns-Milanees Getijdenboek

Turijn, Museo Civico d'Arte Antica, Ms 47, f 48v.

Jan Van Eyck en medewerker. Kruisdood en Laatste Oordeel. Metropolitan Museum New York.


Geplande activiteiten van de Pater Sangerskring:

27/09 - 20.00 uur
Causerie met Hugo Bollen over het Limburgse Fietsroutenetwerk - De Sjeiven Dörpel (Aldeneik).
01/10 - 8.00 uur
Uitstap Brussel: Hortahuis en Museum Van Buuren.
29/10
Uitstap Luik: Opéra de la Wallonie en Museum La Boveri
e.

 


De familie Van Eyck heeft in de vroege vijftiende eeuw mee van de meest verfijnde kunstwerken gecreëerd vanuit een beperkt ontwikkelde schildertraditie in de Lage Landen. Dat weten we maar al te goed in Maaseik.
 

Het loont de moeite hun meesterwerken in detail te bestuderen. Telkens weer ontdekken we de magistrale kracht in het schitterend gebruik van de kleurrijke en diepte-creërende olieverftechniek, in de simultaan verhalende deelverhalen in een geraffineerd gecomponeerde totaalcompositie, in het onwaarschijnlijke picturale detail, in de dramatische en psychologisch verfijnde uitbeelding van de afgebeelde mensen, dieren, landschappen en materialen. Het wonder der Van Eycks beleeft men zo des te meer als bovenmenselijk!


Meerdere werken van de Van Eycks tonen het lijden van Jezus. Niet allemaal zijn ze in originele versie overgeleverd, soms - en dan nog gelukkig maar - in kopie, soms ook in aangetaste vorm. De recente ontdekking van een tekening in Eyckiaanse stijl over Christus' passie - ter gelegenheid van de tentoonstelling Op weg naar Van Eyck in Rotterdam in 2012 vormde een intrigerende aanvulling in deze hype.
 

Ook de situering van deze werken in het opbloeiende devotionele geestesleven, gegroeid vanaf de dertiende eeuw, extatisch beleefd in de veertiende en vijftiende eeuw, maar verheven verbeeld door de meester helpt deze iconografie verklaren.


Tot slot: ook aan Bartholomeus Van Eyck wordt een kruisiging toegeschreven. Op het eerste zicht weinig artistiek verfijnd, tot we toch stilstaan bij de innemende lijdende Jezusfiguur.


Wetenschappers raken ook over deze werken niet uitgepraat; de literatuur is schier eindeloos en wordt regelmatig aangevuld.


Jos Henckens, voorzitter van onze Kring, verdiept zich sinds enige jaren met groeiende nieuwsgierigheid in het artistieke erfgoed van Maaseiks meest beroemde burgers.

 


 

Donderdag 6 oktober 2016 om 20.00 uur.
Locatie: De Beurs, Markt 7, Maaseik.

Toegang: leden betalen € 2 niet-leden € 3.

Aanmelden is niet nodig.

NAAR START