NAAR START CONTACT ACTIVITEITEN GESCHIEDENIS FOTO'S LINKS AANKONDIGINGEN ARCHIEF

'VAN ART NOUVEAU NAAR ART DECO'

UITSTAP NAAR BRUSSEL OP ZATERDAG 1 OKTOBER 2016
 

 

We bezoeken in de voormiddag het HORTA MUSEUM, dat gevestigd is in het eigen huis en het atelier van de beroemde architect Victor Horta (1861-1947), gelegen aan de Amerikaanse straat 23-25 in de Brusselse deelgemeente Sint-Gillis.

Deze gebouwen werden door de architect opgetrokken tussen 1898 en 1901 op het absolute hoogtepunt van de ART NOUVEAU. Een groot deel van de interieurdecoratie bleef bewaard: de mozaïeken, de glasramen, het meubilair, de muurschilderingen vormen een harmonisch en tot in de kleinste detail verzorgd geheel.

Het museum behoort tot het mooiste wat er te zien valt in Europa in de art nouveau of Jugendstil van rond 19de-20ste eeuwwisseling en werd onlangs nog gerestaureerd.


In de namiddag brengen we aanvullend een bezoek aan het MUSEUM VAN BUUREN in Ukkel. In 1928 liet bankier-mecenas David Van Buuren deze villa bouwen in Amsterdamse Stijl. De binnenhuisdecoratie vormt een uniek ART DECO geheel aangebracht door Belgische, Franse en Nederlandse binnenhuisdecorateurs. Zeldzaam meubilair, tapijten, glasramen, beeldhouwwerken en schilderijen van internationaal bekende meesters bevinden zich nog steeds op hun oorspronkelijke plaats. We kunnen werken bewonderen van Vlaamse en Italiaanse meesters, Van Gogh, Ensor, Permeke, Van Dongen, Max Ernst, Rik Wouters, Van de Woestijne. Volgens de laatste wilsbeschikking van echtgenote Alice Van Buuren werd dit unieke privé-huis in 1975 een museum.

Na het museumbezoek kunnen we verpozen in de 1,5 ha grote tuin: aangelegd door Jules Buyssens vertoont deze in grote mate eenheid van stijl en tijdperk met de Art Décovilla. Het geheel vormt een groen schrijn in hartje Brussel.

PROGRAMMA

08.00 uur: vertrek autobus op parking CCAO, Van Eycklaan 72, Maaseik.
10.00-11.00 uur: rondleiding met gidsen in Horta Huis Vrije lunch in Sint-Gillis in de wijk met mooie Art Nouveau huisgevels.
14.15 uur: vertrek naar Ukkel.
15.00 uur: rondleiding met gidsen in Villa Van Buuren.
16.15 uur: tuinbezoek villa 17.00 uur vertrek naar Maaseik.
18.30 uur: aankomst Van Eycklaan.

Op zaterdag 29 oktober 2016 bezoeken we LUIK: voormiddag een rondleiding achter de schermen van de Opéra Royal de Wallonie en in de namiddag de expo 21, RUE DE LA BOËTIE , in het nieuwe museum La Boverie, een dépendance van het Louvre Paris. Uitnodiging volgt binnenkort.


Zaterdag 1 oktober 2016.
Locatie: Brussel.
Prijs: leden betalen € 38/persoon, niet-leden € 40.

Inbegrepen: entree musea, Nederlandstalige gidsen, autobus, fooi chauffeur.

Maximum aantal deelnemers: 40.
Aanmelden: uiterlijk 23 september bij secretaris of penningmeester. Reservatie in orde na ontvangst inschrijfgeld op bankrekening.

NAAR START