NAAR START CONTACT ACTIVITEITEN GESCHIEDENIS FOTO'S LINKS AANKONDIGINGEN ARCHIEF

UITSTAP NAAR ROERMOND op zaterdagmiddag 4 november 2017
met een geleid bezoek aan de Munsterkerk en het Cuypershuis

 


De O.L.V. Munsterkerk


het Cuypershuis


Donderdag 26 oktober 2017 om 20.00 uur, lezing door voorzitter Jos Henckens in kasteel Wurfeld over "De Van Eycks en de Liefde: het huwelijksportret van Arnolfini en de Tesede".
 


VERTREK om 12.30 uur aan het Cultuurcentrum Achterolmen, Van Eycklaan 72, Maaseik met CARPOOLING

13.30 uur - 14.30 uur
Rondleiding in de O.L.V. Munsterkerk, die gebouwd werd in het begin van de 13de eeuw en daardoor n van de mooiste overblijfselen van de Romaanse bouwkunst in Nederland. Het praalgraf van Gerard van Gelre en zijn vrouw Margaretha van Brabant is het oudste grafmonument in Europa, waarop een echtpaar is afgebeeld. De restauratie is in de 19de eeuw verricht door architect Pierre Cuypers. Er staat nog een altaar van Cuypers en ook zijn schilderwerk is nog bewaard. We volgen de sporen van deze restauratie met plaatselijke gidsen.

15.00 uur - 16.15 uur
Rondleiding in het Cuypershuis, een eigentijds museum over de architect /ontwerper Pierre Cuypers (1827-1921) en over actuele vormgeving. Het is zijn voormalig woonhuis, annex atelier waar zijn firma niet enkel neogotische gebouwen ontwierp (het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam, het kasteel Ter Haar zijn Cuypers' bekendste projecten), maar ook voor ontwerp en vervaardiging van kerkelijke schilderkunst, beeldhouwwerken, glas-in-loodramen en meubelen. Het bedrijf bloeide op door de behoefte van de Rooms-katholieke parochies aan kerkelijke gebouwen. Hij ontwierp meer dan 80 kerken, meestal in neogotische stijl. Hij restaureerde tevens tientallen kerken, waaronder de Munsterkerk in Roermond, die we eerder bezoeken. Ook de troon waarop de koning op Prinsjesdag zijn troonrede uitspreekt is van de hand van Cuypers (1904). De architect Victor Terlinden van het College in Mechelen-aan-de-Maas haalde zijn inspiratie bij Pierre Cuypers. Bekende architecten als H.P. Berlage en Michiel de Klerk zijn in grote mate door hem benvloed. We zullen kennis maken met het leven en werk van n van de boeiendste architecten uit onze regio.

16.30 - 17.00 uur
Vrijwillige koffiepauze in centrum Roermond.


INSCHRIJVEN: uiterlijk 28 oktober bij penningmeester Annie Metten of secretaris Jan Rutten: 13,- leden, 15,- niet-leden, 9,- museumkaarthouders.

Inbegrepen: entree en gidsen in de Munsterkerk en Cuypershuis.
Niet inbegrepen carpooling en eventuele parking.

Graag betalen op rekening KBC89 4534 0990 2185 t.n.v. Pater Sangerskring, Capucienenstraat 10, 3680 Maaseik.

     

NAAR START