NAAR START CONTACT ACTIVITEITEN GESCHIEDENIS FOTO'S LINKS AANKONDIGINGEN ARCHIEF

Bezoek aan de tentoonstelling LUTHER in het Catharijneconvent
en rondleiding in de Domkerk van Utrecht op zaterdag 14 oktober 2017

 


De Domtoren links boven op het centrale paneel van Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck.

 


Kijk eens terug en geniet van ons ARCHIEF
 


 


Op 31 oktober is het precies 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen op de kerkdeur van Wittenberg spijkerde, waarmee hij de grootste revolutie in de Europese kerkgeschiedenis veroorzaakte. Het befaamde Museum Catharijneconvent in Utrecht sluit bij deze memorabele gebeurtenis aan met DE tentoonstelling over de 'man van het jaar'.

Deze expo gaat op zoek naar de onbekende man achter de icoon van 500 jaar reformatie en neemt u mee naar een rumoerige tijd aan het einde van de middeleeuwen, wanneer de kerk het alomtegenwoordige geloof van de mensen misbruikt om zichzelf te verrijken. Luther klaagt de corrupte praktijken van Rome aan en zijn actie lijdt tot een schisma, dat ook onuitwisbare sporen achterlaat op maatschappelijk en politiek gebied en Europa religieus en cultureel verdeelt. De vragen die Luther destijds stelde zijn actueler dan ooit: welke nieuwe propagandamiddelen gebruikte hij, hoe wist hij zoveel mensen te bereiken met zijn nieuwe ideeën, op welke wijze ontketende hij de grootste revolutie in de kerkgeschiedenis en wat zijn de raakvlakken met de huidige tijd?
Een inleidende lezing in het auditorium van het museum zal ons opwarmen om van deze unieke tentoonstelling meer te kunnen genieten. In de voormiddag brengen we een bezoek aan de Domkerk van Utrecht: deze markante gotische kathedraal werd in 1254 ingewijd als rooms-katholieke kerk van het bisdom Utrecht, heeft de hoogste domtoren van Nederland en is sinds 1580 een protestantse kerk.
Plaatselijke gidsen vertellen ons over de fascinerende bouwgeschiedenis, over de ramp van 1 augustus 1674 toen een orkaan over de stad trok, waarvan de verwoestingen vandaag de dag nog te zien zijn.
 

PROGRAMMA
08.00 uur: vertrek autobus parking Achter Olmen, Van Eycklaan 72, Maaseik 09.45 uur: aankomst Jugendstil-stadscafé Broers, Janskerkhof 9, Utrecht
10.00 uur: 1 kop koffie/thee met gebak
11.00 uur: rondleiding in de Domkerk
12.15 uur: vrije middagpauze 13.45 uur verzamelen Catharijneconvent
14.00 uur: inleidende lezing in het auditorium
15.00 uur: vrij bezoek aan de tentoonstelling LUTHER Het museum bezit ook een wereldvermaarde collectie religieuze kunst
17.00 uur: einde van het museumbezoek en daarna koffiepauze
17.45 uur: vertrek naar Maaseik en tegen 19.30 uur aankomst Van Eycklaan


Als inleiding op deze reis organiseert de Pater Sangerskring een lezing door Jos Venner over ‘de Reformatie in de beide Limburgen’ op woensdag 11 oktober om 20.00 uur in De Beurs.

INSCHRIJVEN: uiterlijk 8 oktober 2017 bij penningmeester Annie Metten of secretaris Jan Rutten: prijs leden € 39,- (niet-leden € 41,- en Museumkaarthouders € 28,-). Inbegrepen: busreis, koffie met gebak bij Broers, entreegelden, gidsen, lezing en fooi chauffeur. Graag op rekening KBC BE89 4534 0990 2185 t.n.v. Pater Sangerskring, Capucienenstraat 10, 3680 Maaseik. Beperkt aantal deelnemers. Alle plaatsen liggen centraal op korte wandelafstand.

     

NAAR START