NAAR START CONTACT ACTIVITEITEN GESCHIEDENIS FOTO'S LINKS AANKONDIGINGEN ARCHIEF

'Desiderius Erasmus, een bruggenbouwer tussen humanisten',

lezing door de heer Guus Janssen over leven en werken van Erasmus
op donderdag 16 maart 2017 om 20.00 uur i
n Hotel De Maaskant, Venlosesteenweg 7, 3680 Maaseik

 

 Op donderdag 16 maart 2017 wordt door de heer Guus Janssen, bestuurslid van onze Kring, een beeld gegeven van leven en werken van Erasmus, die rond 1500 een brug geslagen heeft tussen humanisten in ItaliŽ en West-Europa. Het meest bekend is hij vanwege zijn beroemde Lof der Zotheid, dat hij op de terugweg van ItaliŽ naar Engeland concipieerde ter ere van zijn vriend Thomas More.

 

Na de pauze verkennen we het historische hart van Anderlecht, onder meer de collegiale kerk van St.-Petrus en Guido. In deze gothische kerk, waaraan onder meer de bouwmeesters Van Ruysbroeck en Keldermans hebben gewerkt, vinden we in de romaanse crypte de grafsteen van Sint-Guido. Guido leefde rond 1000 en maakte een pelgrimsreis naar Rome en Jeruzalem. Interessant zijn ook de muurschilderingen uit de 14e eeuw en het grafmonument voor Arnold van Horn (1505). Momenteel worden in deze kerk met grote regelmaat missen in het Italiaans gelezen.
Nabij de kerk ligt het kleinste begijnhof van BelgiŽ, maar ook het huis waar Erasmus vertoefd zou hebben. Dit huis (1450-1525) is ingericht met huisraad, schilderijen en boeken uit de tijd van Erasmus. Nabij ligt een kruidentuin en een filosofentuin, gebaseerd op in het werk van Erasmus vermelde kruiden en planten en wijsheden uit zijn ĎReligieus Banketí.

 

Op zaterdag 18 maart treedt de Pater Sangerskring in het voetspoor van Desiderius Erasmus in Anderlecht (Brussel).

Klik HIER voor meer informatie.

 


 

Donderdag 16 maart 2017 om 20.00 uur.
Locatie: Hotel De Maaskant, Venlosesteenweg 7, Maaseik.
Prijs: leden betalen Ä 2 niet-leden Ä 3.

 

15de NACHT VAN DE GESCHIEDENIS

     

NAAR START