NAAR START CONTACT ACTIVITEITEN GESCHIEDENIS FOTO'S LINKS AANKONDIGINGEN ARCHIEF

'Zaterdag 20 mei 2017 naar Antwerpen…

‘De Vlaamsche schilderkunst van Jan Van Eyck tot Pieter Paul Rubens’

 

  

 


LAATSTE UITSTAP VOOR DE VAKANTIE:
LESSINES, Hôpital Notre Dame à la Rose
op 24 juni 2017.


 


Tijdens deze uitstap bezoeken wij drie monumenten van onze rijke Vlaamse Schilderkunst in hartje Antwerpen.

DE CAROLUS BORROMEUSKERK, citaten als "Een hemel op aarde", "Het achtste wereld-wonder": men kwam in de 17de eeuw, in volle contrareformatie, woorden te kort om deze barokkerk, een kantwerk van steen, te beschrijven. Rubens had als schilder - decorateur - architect een hand in de toren, de voorgevel, het hoogaltaar, het plafondstucwerk en de Mariakapel. Dit is dé barokke en dé Rubenskerk in de Nederlanden.

HET ROCKOXHUIS. Hier bezoeken wij "Het Gulden Cabinet", prachtige kunstwer-ken,verzameld door burgemeester en mecenas Nicolaas Rockox en verrijkt met topstukken uit het Museum voor Schone Kunsten (KMSKA), nl. Jan Van Eyck (de heilige Barbara en de Madonna bij de fontein), Rogier Van der Weyden, Hans Memling, Jean Fouquet e.a.. De focustentoonstelling "The Sky is the Limit" laat ons landschappen in de Nederlanden bewonderen. Werken van Pieter Brueghel , Jan Brueghel, David Teniers, Frans Francken zijn dit voorjaar uitgeleend door de StaatlicheKunstsammlungen, Gemäldegalerie Alte Meister,uit de barokstad Dresden.

SINT-ANNAKAPEL of KEIZERSKAPEL in de volksmond bevindt zich in de Keizerstraat tegenover het Rockoxhuis en bezit een schatkamer van werken van Oude Meesters uit de Antwerpse Gouden Eeuw.

PROGRAMMA
08.15 uur: vertrek autobus parkingVan Eycklaan 72, Maaseik 09.45 uur: aankomst Antwerpen-Centrum
10.00 uur: koffie/gebak in taverne X-O, op de Melkmarkt
10.30 uur: Carolus Borromeuskerk, Hendrik Conscienceplein: rondleiding met gidsen
12.00 uur: vrije lunchpauze
13.45 uur: verzamelen H. Conscienceplein
14.00 uur: Rockoxhuis, rondleiding met gids voor groep A
14.00 uur: Keizerskapel, rondleiding met gids voor groep B
15.30 uur: Rockoxhuis, rondleiding met gids voor groep B
15.30 uur: Keizerskapel, rondleiding met gids voor groep A
17.00 uur: einde rondleidingen en vrije koffiepauze
18.00 uur: vertrek autobus in Antwerpen
19.30 uur: aankomst in Maaseik

Deze uitstap is ook geschikt voor mensen die wat minder te been zijn: de bezienswaardigheden liggen vlak bij mekaar en in de kerken kan men tijdens de rondleiding ook nog zitten.


INSCHRIJVEN: uiterlijk 13 mei bij penningmeester Annie Metten of secretaris Jan Rutten: prijs leden €47,- niet-leden €50,-.
Opgelet: leden met een KBC-bankkaart betalen slechts €41,- (geldig voor 2 personen per bankkaart). De KBC-kaart dient wel getoond aan de kassa van het Rockoxhuis.
Inbegrepen zijn: busreis, koffie/gebak 's morgens, entreegelden, gidsen, fooi chauffeur. Graag op rekeningnummer KBC BE89 4534 0990 2185 t.n.v. Pater Sangerskring, Capucienenstraat 10, 3680 Maaseik.

Het deelnemersaantal is beperkt tot 40.

     

NAAR START