NAAR START CONTACT ACTIVITEITEN GESCHIEDENIS FOTO'S LINKS AANKONDIGINGEN ARCHIEF

UITSTAP NAAR KAISERSWERTH EN DÜSSELDORF
OP ZONDAG 23 APRIL 2017

 


 

Noteer alvast volgende uitstap op zaterdag 20 mei 2017 naar Antwerpen ‘Van Barok tot Art Nouveau’, bezoek aan de wijk Zurenborg (Cogels- en Osylei), Rockoxhuis en Keizerskapel.

 


's Morgens brengen we een bezoek aan Kaiserswerth, gelegen op de rechter Rijnoever, 10 km ten Noorden en tegenwoordig stadsdeel van de hoofdstad van Noordrijn-Westfalen, Düsseldorf. In Kaiserswerth was een oude tol op de Rijn. Frederik Barbarossa liet er een Palts bouwen, waarvan we de ruïnes gaan bekijken. Ook brengen we kort een bezoek aan de Romaanse kerk, waarvan de voorganger in het begin van de achtste eeuw door de H. Suitbertus is gesticht, en maken we een wandeling in het stadje. Hier heeft ook de wieg gestaan van Friedrich von Spee, die door zijn geschrift Cautio Criminalis een einde heeft gemaakt aan de heksenwaan.

Namiddag bezoeken we de prestigieuze tentoonstelling van LUCAS CRANACH DE OUDE, in het Museumskunstpalast in de Ehrenhof van de stad Düsseldorf. Onder de titel, "Cranach - Meister-Marke-Moderne" worden hier 200 meesterwerken uit het Metropolitan New York, de National Gallery Londen, Thyssen-Bornemisza Madrid, de Nationalmusea van Budapest en Stockholm samengebracht. Cranach, de belangrijkste schilder uit de Duitse renaissance en vriend van Maarten Luther, had gedurende eeuwen invloed op volgende generaties schilders. Dit komt in deze tentoonstelling prachtig tot uiting, samen met zijn invloed op de verbreiding van het protestantisme. Het museum in Düsseldorf, speelt hierop gevat in omdat in het reformatieherdenkingsjaar 2017, deze schilder uit Wittenberg een voorname rol vertolkte in het (kunst)leven van de 16de eeuw. Zelfs zijn invloed op de moderne kunst (Picasso - Warhol - Giacometti - Otto Dix) wordt hier fascinerend naar voren gebracht.Deze expo kwam tot stand in nauwe samenwerking met het "Cranach Digital Archive" (www.lucascranach.org) en is de belangrijkste in Düsseldorf van de laatste jaren.
 

Programma van de excursie

08.30 uur: vertrek autobus parking Achter Olmen, Van Eycklaan 72, Maaseik

09.45 uur: aankomst Kaiserswerth: Kaffee und Kuchen, toiletstop

10.30 uur: bezoek aan de Palts van Frederik Barbarossa en wandeling door het stadje o.l.v. bestuurslid Guus Janssen

12.00 uur: kort bezoek aan de Romaanse kerk van Kaiserswerth

12.30 - 14.15 uur vrije lunchpauze in Kaiserswerth

14.15 uur: vertrek naar de Ehrenhof in Düsseldorf

14.45 uur: tentoonstelling Lucas Cranach d. Ä. Meister-Marke-Moderne met audiogids in het Duits of Engels in het Museumskunstpalast

Na de tentoonstelling kan ieder vrij nog iets nuttigen in de cafetaria

17.30 uur: vertrek vanuit Düsseldorf

18.45 uur: aankomst Maaseik, parking Van Eycklaan.

 


 

Zondag 23 april 2017.
Locatie: Düsseldorf.
Prijs: leden € 37,- en niet-leden € 39,-.
Inbegrepen: busreis, Kaffee mit Kuchen 's morgens, entreegeld, audio, fooi chauffeur en de lezing van voorzitter Jos Henckens op woensdag 19 april om 20 uur in De Beurs.
Graag op rekeningnummer KBC BE89 4534 0990 2185 t.n.v. Pater Sangerskring, Capucienenstraat 10, 3680 Maaseik.
Het deelnemersaantal is beperkt tot 40.leden betalen € 2 niet-leden € 3.

     

NAAR START