NAAR START CONTACT ACTIVITEITEN GESCHIEDENIS FOTO'S LINKS AANKONDIGINGEN ARCHIEF

Zomeruitstap naar Lessines: 'Hospitaal Notre dame à la Rose'
zaterdag 24 juni 2017

  

Beleef de magie en de tijdeloosheid van deze uitzonderlijke 'schatkamer' met haar kostbare mengeling van architectuur, geschiedenis en kunst, waar ook geneeskunde en religie met elkaar verweven zijn, in het hart van dit middeleeuws klooster-hospitaal dat in al zijn oorspronkelijke glans is bewaard.


www.notredamealarose.com


 Kijk eens terug en geniet van ons
ARCHIEF

 


 


Het stadje Lessines (Lessen in het Nederlands en geboorteplaats van de schilder René Magritte), ligt op het 'drieprovinciënpunt' Henegouwen - Oost-Vlaanderen - Vlaams-Brabant. Het complex is een verborgen parel (Patrimoine majeur de Wallonie), gesticht in 1242 als één van de eerste hospitalen van Europa. In dat jaar sterft Arnould d'Audenaerde op het slagveld.
Zijn echtgenote, Alix de Rosoit, willigt zijn laatste wens in en dankzij een grote erfenis, richt zij een hospitaal voor armen op: het Hôpital Notre-Dame à la Rose, waarvan het beheer wordt toevertrouwd aan de congregatie van Augustinessen.


Wanneer in 1980 de laatste kloosterlingen het hospitaal en klooster verlaten, laten zij meer dan 700 jaar herinneringen achter zich. Het is een wonder dat zo weinig mensen weten dat daar aan de andere kant van de taalgrens bij Geraardsbergen, een schat van een werelderfgoed verborgen ligt, vergelijkbaar met het Bourgondische Beaune.


Het is zelfs enig in de wereld door zijn omvang: een enorm historisch gebouw in samenhang met de objecten, die in de ziekenzalen, apotheek, klooster, kapel, bibliotheek enz. worden bewaard. Tin, zilver, porselein, religieuze beelden, schilderijen, gotische meubels, volledig ingerichte apotheek: onvoorstelbaar wat hier, na restauraties en museale ingrepen ligt te pronken.

PROGRAMMA
07.30 uur: vertrek autobus parking Van Eycklaan 72, Maaseik
10.00 uur: onthaal en ontbijt in het museumrestaurant
10.30 uur: kennismaking met Lessines, film en rondleiding met Nederlandstalige gidsen
12.30 uur: middagpauze en vrije lunch in museum of Grand' Place Lessines (op 100 m)
14.30 uur: vervolg rondleiding door de gidsen
17.00 uur: koffiepauze
18.00 uur: vertrek autobus in Lessines
20.15 uur: aankomst in Maaseik

De juiste volgorde van ons bezoek zal ter plaatse met de gidsen worden afgesproken. Maar het aanbod is indrukwekkend: het museum, de ziekenzalen uit de 17de en 19de eeuw, kloosterzaal en kloostercellen, bibliotheek, bureau priores, apotheek, keuken, refter, schatkamer, kapel, ijskelder, kruidentuin, kloostertuin, hoeve, ziekenhof, enz.


INSCHRIJVEN: Graag voor 17 juni bij penningmeester Annie Metten of secretaris Jan Rutten: prijs leden € 42,- niet-leden € 45,-.
Overschrijven kan op rekeningnummer KBC BE89 4534 0990 2185 t.n.v. Pater Sangerskring, Capucienenstraat 10, 3680 Maaseik.
De loopafstanden zijn kort.
Inbegrepen in de prijs zijn
: busreis, ontbijt, entreegelden, gidsen, fooi chauffeur.

Het deelnemersaantal is beperkt tot 40

     

NAAR START