NAAR START CONTACT ACTIVITEITEN GESCHIEDENIS FOTO'S LINKS AANKONDIGINGEN ARCHIEF

'De Van Eycks en de liefde: het portret van de Arnolfini's en de Théséide'
Lezing door Jos Henckens, donderdag 26 oktober 2017 - 20.00 uur in Kasteel Wurfeld
 

 Jan Van Eyck. Het koppel Arnolfini. (1435).
National Gallery - Londen.


Barthélemy d'Eyck. Emilie in de tuin. Théséide (1460-1470). Codex Vindobonensis 2617, fol. 53r. Österreichisches Nationalbibliothek - Wenen


Barthélemy d'Eyck. Amor ontneemt Renés hart.  Livre du coeur d'amour épris. (rond 1457). Codex Vindobonensis 2597, fol. 2r. Österreichisches Nationalbibliothek - Wenen


In het kader van de jaarlijkse Van Eycklezing stemt Jos Henckens af op het thema van de liefde bij Jan Van Eyck en Barthélemy d'Eyck.

Ons beeld van liefde en relatiebeleving is dominant gekleurd door de liberale individuele zelfbeschikking en de romantische emotionaliteit vanaf de 19de eeuw.
In de late Middeleeuwen vermeiden de betere standen zich in het droombeeld van de hoofse liefde en engageerden zij zich meestal in gearrangeerde huwelijken.

De picturale weergave van het koppel Arnolfini (1435) door Jan van Eyck heeft tot verschillende interpretaties geleid: handelt het om een huwelijks-, dan wel een verlovingsportret? En wiens hand ligt in de hand van Giovanni Arnolfini?

De hand van de meester herkennen we in de sublieme compositie, kleurenpracht, gedetailleerde symboliek en bovenal de levensechte weergave van het stoffelijke.
En jawel, Jan van Eyck schildert zichzelf - subliem - als getuige!

Nog deze aanvulling: hoe moeten we kijken naar Jans verloren werk over een naakte vrouw bij haar toilet?

Barthélemy d'Eyck
verbleef aan de hoven van René d'Anjou in Angers, Tarascon en Aix-en-Provence. Hij verluchtte - waarschijnlijk - een Franse vertaling van de Teseida van Giovanni Boccaccio, een episch gedicht van rond 1340-1341. Het verhaalt de lotgevallen en het bewind van de Atheense held Theseus, en vooral ook de rivaliteit tussen twee vrienden Palemon en Arcitas voor de liefde van Theseus' dochter Emilia.

De fijngevoelige stijl met heerlijke aandacht voor het detail door - wellicht - Barthélemy is geïnspireerd door Jan Van Eyck, maar zeker ook door het Provençaalse lichtspel en de rijke Middeleeuwse kleurenpracht.
Een vergelijking dringt zich op met die andere werken, geïllustreerd door dezelfde meester: Le mortifiement de vaine plaisance en Le coeur d'amour épris, - wellicht geschreven door hertog René zelf. De romantische liefde leidt er tot losgeslagen onbezonnenheid en door haar onbereikbaarheid tot melancholisch verdriet.

Locatie: Kasteel Wurfeld: Kapelweg 60   3680   Maaseik.

Wanneer u de inrijpoort binnenrijdt vindt u na 40 m. een ruime parking.

Toegang
: leden en "Van Eyckvrienden": 2 € - niet-leden: 3 €.


Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met het
Van Eyckplatform.


Website:
www.maaseikvaneyck.be

E-mail: vaneyckplatform@maaseikvaneyck.be
Voorzitter: Wim Corstjens, tel. +32 487 595 340  wimcorstjens@scarlet.be
Secretaris: Jos Henckens, tel. +32 494 78 66 65, joshenckens@teletraffic.be
Bankrelatie: BE65 9731 7997 0396 - BIC : ARSPBE22

 

 

     

NAAR START